Therapie bij BC Schreurs»Specialisaties»Ergotherapie

Ergotherapie

Ergotherapie is een beroep dat zich inzet om de gezondheid en het welzijn van mensen te bevorderen met als aangrijpingspunt het mogelijk maken van het zelfstandig dagelijks handelen (Beroepsprofiel Ergotherapeut, 2010). Ergotherapie richt zich dus op het zo lang mogelijk zelfstandig handelen van de mens. Ervaart u problemen in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten door een beperking of ziekte, dan kunt u bij de ergotherapeut terecht.




Tijdens de eerste afspraak wordt er een zo volledig mogelijk beeld geschetst van uw dagelijks leven en het uitvoeren van activiteiten zoals u dat ervaart. U als persoon en uw leven staat centraal voor de ergotherapeut.


Samen met u wordt een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak is voor iedereen anders, omdat elk mens uniek is. Iedereen ervaart het handelen anders en iedereen vindt andere dingen belangrijk in zijn of haar leven.

Er zijn altijd mogelijkheden om een plan van aanpak bij te stellen en samen wordt er naar een passende oplossing gezocht voor uw problemen.


Zoals op Ergotherapie Nederland wordt vermeld: Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar.

Een ergotherapeutisch consult duurt ongeveer een uur, waarbij de ergotherapeut aan huis komt. In de thuissituatie handelt u het meest vertrouwd en kan er gebruik gemaakt worden van de omgeving om problemen op te lossen. Mocht u liever een afspraak in de praktijk willen maken, is dit altijd mogelijk!


Kort samengevat kan de ergotherapeut u helpen op onderstaande gebieden, om door middel van het opnieuw aanleren of op alternatieve wijze een activiteit te kunnen uitvoeren:

  • Verbeteren van het uitvoeren van uw zelfverzorging. Bijvoorbeeld problemen die worden ervaren bij het douchen, wassen, aankleden, uitkleden en uiterlijke verzorging. Denk aan: moeite hebben met de douche in- en uitstappen, niet meer omhoog kunnen komen van het toilet.
  • Verbeteren van het uitvoeren van de functionele mobiliteit. Bijvoorbeeld problemen die worden ervaren bij het komen van A naar B met eventuele bijpassende hulpmiddelen of lang staan bij het aanrecht tijdens het koken, verplaatsen in huis zonder hulpmiddelen enzovoorts.
  • Verbeteren van het organiseren van het huishouden. Bijvoorbeeld problemen die worden ervaren bij de verdeling van huishoudelijke taken gedurende de dag of huishoudelijke taken die blijven liggen. Denk aan het doen van boodschappen die niet gehaald kunnen worden, omdat de afstand te groot is geworden.
  • Verbeteren van het uitvoeren van het huishouden. Bijvoorbeeld problemen die worden ervaren met stofzuigen, koken, afwassen, dweilen, ramen wassen of deeltaken zoals het snijden van vlees, het kneden van deeg, verplaatsen van potten en pannen enzovoorts.
  • Verbeteren van de uitvoer van onbetaald en betaald werk. Bijvoorbeeld re-integratie naar het werkveld door eventuele aanpassingen en adviezen op de werkplek.
  • Hobbys. Bijvoorbeeld problemen die worden ervaren bij het gebruik van materialen bijpassend bij de hobby. Denk aan het gebruik van naald en draad tijdens het borduren.
  • Ontspanning. Bijvoorbeeld winkelen, lezen enzovoorts.
  • Het verbeteren van de sociale omgeving. Bijvoorbeeld het geven van adviezen hoe meer in contact te kunnen komen met sociale contacten of reeds bestaande contacten te kunnen onderhouden.


Daarnaast bestaat het werk van de ergotherapeut ook nog uit een adviserende rol:

  • Verbeteren van de fysieke en sociale omgeving. Bijvoorbeeld door de aanpassing van gedeeltes binnen een woning. Denk aan een aanpassing aan de badkamer, het toilet of de slaapkamer. Hierbij bestaat een samenwerking met de WMO om dit te realiseren.


Het effect van de ergotherapiebehandeling:

  • Voorkomen of uitstel bij de opname van een verzorg- of verpleeghuis. Dus het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en functioneren.
  • Verbeteren van de belasting en belastbaarheid van de mantelzorger en de naaste omgeving.
  • Zelfstandig functioneren verbeteren!



Herkent u zichzelf in één van deze problemen of heeft u vragen dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk op telefoonnummer:


077-711 03 79 of

06-506 480 79




« terug naar het overzicht

Deel dit item