Krantenartikel De Limburger
31 oktober 2013
Vandaag stond er een artikel in De Limburger over innovatie: De Qill One. Deze wisseltherapie is al een tijdje te gebruiken bij Bewegingscentrum Schreurs.
Hieronder het artikel.
Een wisselbad zonder nat te worden
QILL
Math Vola, oud-directeur onderzoek & ontwikkeling bij Océ, helpt ACS Venlo innoveren
door Peter Heesen
Zonder marktonderzoek ontwikkelde ACS uit Venlo in recordtijd een nieuw product voor een onbekende sector. Toch stelt algemeen directeur Math Vola dat de Qill een succes wordt. Over innovatie.
Math Vola (70) en Pierre Beurskens (63) vormen de directie van ACS uit Venlo. Een startend bedrijfje dat dankzij de Rabobank in Venlo en het LIOF in Maastricht een nieuw product op de markt brengt:
de Qill.
De investeerders hebben elk 19 procent van de aandelen verworven. Ze gaan in zee met een onderneming die geen marktonderzoek heeft gedaan. Die geen kennis heeft van de medische sector, terwijl die haar apparaat moet kopen.Wat bezielt Rabo en LIOF dat ze tijdens de crisis aan zon avontuur beginnen? Volgens investment manager Liesbeth Litjens van het LIOF is ACS een jong, innovatief bedrijf in de hightech-maakindustie. Het businessplan is overtuigend, het product heeft potentie en de ondernemers zijn ervaren. Het lijkt alsof dat laatste zwaar heeft gewogen. Met name Vola geniet gezag als oud-directeur R&D bij Océ. Het gebrek aan marktonderzoek wordt nu marktonderzoek-nieuwe-stijl genoemd. Vola zelf rept van échte innovatie. Naar zijn smaak wordt veel te snel het etiket innovatie op een product geplakt. Via marktonderzoek wordt klanten meestal gevraagd wat ze veranderd zouden willen zien. Ze vragen dan om een product dat beter is dan het bestaande. Begrijpelijk, ze weten niet wat technisch mogelijk is. Dat leidt niet tot innovatie. Je moet een nieuwe technologie bedenken waarin je gelooft en die op de markt brengen. Zoals Apple met de iPhone. Active Cooling Solutions werd in 2011 opgericht door Wil van Gorp en Pierre Beurskens.
Zij ontwikkelden een innovatieve techniek om lasers te koelen, waardoor die veel nauwkeuriger werken, aldus Beurskens. Het probleem was als onbekend bedrijf een voet tussen de deur te krijgen in de laserindustrie, waar grote spelers de markt hebben verdeeld. Dat kost tijd, weet Vola. Allemaal leuk en aardig, dachten de eigenaren, maar ze wilden graag nog meemaken dat hun investering
rendement heeft. Gezocht werd naar een nieuwe toepassing die sneller geld zou opleveren. Het idee kwam van een fysiotherapeut die banden heeft met Manchester United. Tijdens een laserbeurs in
San Francisco vroeg hij of het apparaat van ACS behalve koelen ook kon verwarmen. Het kwartje viel.
Het verband werd gelegd met de wisselbadtherapie. Door snel na elkaar warm en koud water te gebruiken, wordt de bloedsomloop gestimuleerd. ACS ontwikkelde een apparaat dat snel kan omschakelen van warm naar koud. Binnen zes seconden kunnen we van 41 naar 6 graden en terug, vertelt Vola. Het water stroomt via dekens die om lichaamsdelen als armen en benen worden gewikkeld. Een wisselbad zonder nat te worden dus. Ideaal voor blessurebehandeling, revalidatie
en pijnbestrijding. ACS maakte prototypes en plaatste die bij fysiotherapeuten, de voetbalclubs VVV
en Roda JC en het Pijncentrum in Roermond. Onder de noemer co-creation verkennen we met de
gebruikers de mogelijkheden.We hebben nog geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.We hebben alleen de ervaringen van gebruikers die dat aannemelijk maken.
Vola erkent dat een groot risico is genomen. Van de tien innovaties groeit er gemiddeld één uit tot een succes. In negen maanden tijd ontwikkelde ACS een product, bouwde het een productievestiging en zette het een verkoopapparaat op. Vola: Een wereldrecord. Deze maand zijn de eerste honderd apparaten geproduceerd. En het wordt zeker een succes.
« terug naar het overzicht